Czy da się czuć miętę do … mięty? ☺ Mięta pieprzowa to jak najbardziej roślina, którą można się zachwycać. Charakteryzuje się silnym, ale przyjemnym zapachem. Nie da się go pomylić z żadnym innym. Wystarczy roztarcie już kilku listków, aby poczuć intensywność jej aromatu. Jest jednym z najpopularniejszych, a więc najczęściej stosowanych ziół. Smak mięty to wręcz kwintesencja lata – lekki, świeży i orzeźwiający.
Nadaje ciekawy posmak zarówno daniom słodkim, jak i słonym. Dodana do potraw, posiada cenną zdolność podkreślania ich głębi smaku. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jej ilością, ponieważ bywa na tyle intensywna, że może zdominować smak całego dania. Mimo że jest szeroko wykorzystywana w kulinariach , nie należy zapominać o jej wpływie na zdrowie. Mięta pieprzowa jest cenioną rośliną, która przyczynia się do regulacji procesów trawiennych.
Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodzi niestrawność i zapobiega wzdęciom. Ponadto działa przeciwbakteryjnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz pielęgnacji cery problematycznej. Mentolowe preparaty na bazie mięty możemy z powodzeniem wykorzystać przy miejscowych dolegliwościach bólowych.