Jagoda kamczacka jest owocem pochodzącym z północno-wschodniej Azji. Ze względu na posiadane wartości zdrowotne idealnie wpisuje się w trend żywienia XXI wieku. Dlatego również w Polsce w ciągu ostatnich lat znacznie zyskała na popularności. Zakwita dość wcześnie i w naturalnych, polskich warunkach owocuje już pod koniec maja. Jest owocem, który kusi nas wiosną, zanim na dobre rozpocznie się sezon owocowy. Pozwala dostarczyć solidną porcję witamin po zimie,kiedy akurat jesteśmy najbardziej spragnieni świeżości.
W smaku w porównaniu do popularnej borówki jest bardziej kwaśna i orzeźwiająca. Jej owoce są ciemnofioletowe i przybierają podłużny kształt. Kryją w sobie mnóstwo składników bioaktywnych. Pozwala to zaliczyć jagodę kamczacką do przedstawiciela produktów typu „superfoods”, czyli wykazujących wybitne właściwości prozdrowotne. Można powiedzieć, że jest rosnącym na krzewie koktajlem witaminowym z uderzeniową dawką witaminy C i przeciwutleniaczy.
Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jest również niskokaloryczna. Obecnie w prosty sposób możemy dostarczać sobie i swojej rodzinie codzienną porcję zdrowia przez cały rok. Taką możliwość otwierają suszone lub liofilizowane produkty na bazie jagody kamczackiej, które warto włączyć do swojej diety.