Poznajcie nas bliżej

Mirek

człowiek o ogromnej pozytywnej energii. Idealna proporcja pasji i pracowitości. Kocha otwartą przestrzeń i napędza wszystkich do działania. Nikomu nie odpuści wycieczki po gospodarstwie i zagadek przyrodniczych.

Ala

osoba, która w godzinę zrobi milion rzeczy. Najlepiej czuje się na świeżym powietrzu, gdzie zawsze znajdzie sobie zajęcie. Swój dom od zawsze przystraja bukietami świeżych lub suszonych ziół, by ciągle otaczać się naturą.

Magda

zakochana w dobrym smaku. Zawsze znajdzie sposób, by do posiłku przemycić porcję zdrowia. Głównie używa do tego naszych skarbów z gospodarstwa. Pasję łączy z nauką w trakcie studiów dietetycznych.

Ania

urodzona optymistka, która dopilnuje wszelkich drobiazgów. Doświadczenie zdobyte w pracy i kontakt z naturą uświadamiają jej, że najważniejsza jest troska o zdrowie. A tak całkiem osobiście, nie zna piękniejszego zapachu niż świeżo ścięta melisa.

Początek

Pierwotnie gospodarstwo naszych dziadków, prowadzone było bardzo typowo i skupiało się na uprawie zbóż i hodowli zwierząt. Plany naszych rodziców wykraczały jednak poza ten schemat. W głowach tliło się mnóstwo pomysłów na zmianę kierunku gospodarstwa, ale przeważyła chęć sprawdzenia sił w uprawie roślin zielarskich. Na początku lat 90. zasiane zostało pierwsze poletko ostropestu plamistego, który obecnie jest popularnym suplementem wspomagającym pracę wątroby. To zapoczątkowało kolejne eksperymenty z ziołami, które okazały się sukcesem. Od tego momentu w gospodarstwie pojawiła się różnorodność, a każdego roku areał nowych upraw był zwiększany.

PRZYGODA Z EKOLOGIĄ

Przełomem w rozwoju gospodarstwa była decyzja o rozpoczęciu uprawy w pełni ekologicznej. Postawiliśmy na zdrowie i naturalność. Tego typu uprawy wymagają ogromu pracy i wiedzy, przez co początki były trudne. Nie zważając na trudności, konsekwentnie trzymaliśmy się naszych wyborów, co pozwoliło nam zdobyć cenne doświadczenie. Dzięki tej decyzji teraz mamy pewność, że oferujemy produkty najwyższej jakości.

Nasze gospodarstwo rolne od 2007 roku jest regularnie kontrolowane przez jednostkę certyfikującą Ekogwarancja-PTRE. Stała kontrola jest gwarancją, że nasze uprawy spełniają najwyższe standardy. Aktualny certyfikat do pobrania poniżej.

PUSZCZA BIAŁOWIESKA

Bogactwo Puszczy jest doceniane na całym świecie, co nie dziwi, biorąc pod uwagę ogromną siłę natury, jaką reprezentuje. Jej bliskie sąsiedztwo sprawia, że nasze uprawy rosną w czystym i zdrowym ekosystemie. Codziennie setki tysięcy drzew filtrują powietrze, z którego korzystamy my i nasze rośliny. Bez wątpienia, jest to dla nas najlepsze miejsce pod słońcem.

RÓŻENIEC GÓRSKI

Dumą naszego gospodarstwa jest różeniec górski – rzadka roślina pochodząca z dalekiej Syberii, którą zaczęliśmy uprawiać już w latach 90. Początkowo hodowaliśmy jedynie kilka małych sadzonek, ale pieczołowicie rozmnażaliśmy je każdego roku, dzięki czemu dziś jesteśmy jednym z największych producentów tej rośliny w Europie. Różeniec świetnie zaadapował się do mroźnych zim w tym rejonie Polski i czuje się u nas jak w domu. Zyskuje coraz większą popularność z powodu swoich cennych leczniczych i adaptogennych właściwości. To właśnie dlatego niektórzy znają go pod nazwą „złoty korzeń”.

WSPÓŁPRACA Z NAUKOWCAMI

Różeniec górski cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a jego wielokierunkowe działanie przyciąga uwagę naukowców. W 2020 roku, wykorzystując nasze doświadczenie i dążąc do rozwoju gospodarstwa, postanowiliśmy podjąć współpracę z Politechniką Białostocką oraz Wojewódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Przystąpiliśmy do projektu naukowo-badawczo-rozwojowego „Rhodiola – różeniec górski – innowacyjna uprawa, innowacyjny surowiec”. Głównym celem projektu jest selekcja najlepszej odmiany różeńca górskiego oraz poprawa efektywności uprawy tej leczniczej rośliny.