Poziomka pospolita jest rośliną owocową należącą do rodziny różowatych ( Rosacea). Jest blisko spokrewniona z dobrze znaną nam truskawką. Krzaki poziomek najczęściej porastają miejsca nasłonecznione. W stanie dzikim znajdziemy je na polanach lub widnych lasach sosnowych, głównie w rejonach Polski północno-wschodniej i na południu.
Bardzo prawdopodobne , że podczas leśnych wędrówek w tych okolicach natkniemy się na poziomkową polanę. Należy jednak przestrzec przed ich bezpośrednim zjedzeniem, gdyż nieumyte owoce mogą być powodem zarażenia się groźnymi pasożytami przenoszonymi przez zwierzęta leśne. Poza spożywaniem owoców poziomki , możemy też czerpać korzyści wykorzystując jej liście. Kryją one w sobie całkiem pokaźną ilość czynników bioaktywnych.
Tradycyjnie wykorzystywana była jako roślina o lekkich właściwościach moczopędnych oraz przeciwbiegunkowych. Natomiast obecnie przemysł kosmetyczny coraz częściej docenia jej przeciwdziałanie przebarwieniom skóry oraz efekty antyoksydacyjne. Napar z liści stanowi świetny sposób na zmęczone oczy. Ponadto kulinarnie często używana jest do aromatyzowania potraw i napojów, ponieważ nadaje lekko słodki posmak i „leśny” aromat.