Kto kiedyś zetknął się ze świeżymi liśćmi melisy zerwanymi prosto z rośliny, zapewne wie czemu nazywana jest cytrynowym zielem. Jej głęboki, cytrynowy smak i zapach zostaje na długo w pamięci. Jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie słodki. Rozcierając jej miękkie liście między palcami, chwilowo otaczamy się delikatnie cytrynowym aromatem.
A wtedy ciężko chociażby się nie uśmiechnąć, wąchając tak przyjemny zapach zamknięty w tej niepozornej roślinie. Mimo bajkowego opisu, melisa zdecydowanie zasługuje na wyróżnienie. Jest to zasługa nie tylko aromatu, ale także jej wpływu na zdrowie i równowagę organizmu. Stała się surowcem farmaceutycznym ze względu na zawartość licznych substancji bioaktywnych w roślinie zebranej przed kwitnieniem.
Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie, przynosi uspokojenie nadwyrężonym emocjom oraz pomaga w walce z bezsennością. Ponadto, wpływając na odprężenie układu nerwowego, poprawia jednocześnie jasność i czujność naszego umysłu. Jest idealnym ziołem, aby zapewnić sobie chwilę relaksu.