Hyzop lekarski jest rośliną pochodzącą z cieplejszych rejonów Europy i Azji. Na pierwszy rzut oka jest bardzo podobny do lawendy. W okresie kwitnienia bogato pokrywa się niebiesko-fioletowymi kwiatami o intensywnej barwie. Poza walorami wizualnymi przykuwa uwagę ze względu na swój silny, kamforowy zapach. Wabi przez to do siebie pszczoły w ogromnej ilości.
Zbierając pyłek, tworzą one wyjątkowo smaczny miód hyzopowy , zaliczany do jednych z najlepszych miodów odmianowych. Co więcej, ziele hyzopu wywiera również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest rośliną olejkową, zawiera około 1% olejków eterycznych. Działa rozkurczowo przy dolegliwościach trawiennych, zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz zmniejsza ryzyko powstania nadżerek żołądka. Bywa też pomocny przy zwalczaniu infekcji układu oddechowego oraz ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Należy podkreślić , że jest on zarówno rośliną o walorach zdrowotnych, jak i przyprawowych. Warto znaleźć dla niego miejsce w naszej kuchni, gdyż świetnie nadaje się do aromatyzowania cięższych dań mięsnych oraz strączkowych.
Suszony hyzop wyróżni potrawę smakiem oraz idealnie wykorzysta swoje właściwości wspomagające trawienie. Do wydobycia smaku potrawy wystarczy szczypta jego wysuszonych listków, aby nie zdominował dania swoim aromatem.