Jabłko

Jabłko jest niekwestionowanym królem polskich owoców, a nasz kraj to jeden z jego największych  producentów. Jego zapachu i smaku nie trzeba nikomu przybliżać. Istnieją setki odmian jabłoni, jednak łączy je ukryte w owocach bogactwo witamin i minerałów. Zawierają pokaźne ilości witamin z grupy  A, B, C, E i K. Szczególnie witaminy C, która podnosi odporność organizmu i minimalizuje zły wpływ wolnych rodników tlenowych na nasze ciało.

Poza tym znajdziemy w jabłku sole mineralne, między innymi cynkmagnezpotas, fosfor i żelazo. Należy również wspomnieć o sporej zawartości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę i prawidłową pracę jelit. Najcenniejsze jest spożywanie owoców ze skórką, ponieważ właśnie w tej części rośliny znajdziemy największą ilość fitochemicznych substancji czynnych. Dodatkowo w skórce występuje dużo pektyn.

Ich działanie polega na obniżeniu wchłaniania cholesterolu oraz poprawie perystaltyki jelit, co zapobiega zaparciom. Jabłko stanowi świetną niskokaloryczną przekąskę w ciągu dnia. Możemy jeść je również w innej formie – suszonych chipsów jabłkowych. Zachowują wtedy one swoją słodycz i są zdrowe w odróżnieniu od standardowych chipsów. Stanowią doskonałą alternatywę na przekąskę w domu lub pracy. Są bardzo dobre dla dzieci, które domagają się słodyczy lub nie lubią świeżych owoców. Suszone jabłka możemy także wykorzystać jako dodatek do owsianki, kompotu lub deseru.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz