Jabłko jest niekwestionowanym królem polskich owoców, a nasz kraj to jeden z jego największych producentów. Jego zapachu i smaku nie trzeba nikomu przybliżać. Istnieją setki odmian jabłoni, jednak łączy je ukryte w owocach bogactwo witamin i minerałów. Zawierają pokaźne ilości witamin z grupy A, B, C, E i K. Szczególnie witaminy C, która podnosi odporność organizmu i minimalizuje zły wpływ wolnych rodników tlenowych na nasze ciało.
Poza tym znajdziemy w jabłku sole mineralne, między innymi cynk, magnez, potas, fosfor i żelazo. Należy również wspomnieć o sporej zawartości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę i prawidłową pracę jelit. Najcenniejsze jest spożywanie owoców ze skórką, ponieważ właśnie w tej części rośliny znajdziemy największą ilość fitochemicznych substancji czynnych. Dodatkowo w skórce występuje dużo pektyn.
Ich działanie polega na obniżeniu wchłaniania cholesterolu oraz poprawie perystaltyki jelit, co zapobiega zaparciom. Jabłko stanowi świetną niskokaloryczną przekąskę w ciągu dnia. Możemy jeść je również w innej formie – suszonych chipsów jabłkowych. Zachowują wtedy one swoją słodycz i są zdrowe w odróżnieniu od standardowych chipsów. Stanowią doskonałą alternatywę na przekąskę w domu lub pracy. Są bardzo dobre dla dzieci, które domagają się słodyczy lub nie lubią świeżych owoców. Suszone jabłka możemy także wykorzystać jako dodatek do owsianki, kompotu lub deseru.